Carbid verkoop voorwaarden

Carbid verkoop aan banden

25-11-2020

Carbidhandel

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt onder andere toezicht op het vervoer van gevaarlijke stoffen. Als u handelt in Calcium Carbide (verder te noemen Carbid) of dit gebruikt dient u aan onderstaande voorwaardes te voldoen.

ADR

Carbid is in de wetgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen geclassificeerd als een gevaarlijke stof van de klasse 4.3 UN 1402 verpakkingsgroep I of II. De in Nederland geïmporteerde variant is de gevaarlijkste namelijk verpakkingsgroep I. Vanuit die regelgeving (ADR) zijn er regels met betrekking tot het ontvangen, (her)verpakken, ten vervoer aanbieden en het feitelijk vervoeren van Carbid.

Veiligheidsadviseur

Ontvangt/verkoopt/vervoert u meer dan 20 kg Carbid tegelijk dan moet u verplicht een veiligheidsadviseur voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg (1.8.3 ADR) in dienst te hebben. Deze persoon zal u inlichten over alle relevante regels omtrent het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.

Blijft u onder die grens dan zijn er nog steeds eisen met betrekking tot bijvoorbeeld de verpakkingen, opleiding en documentatie.

Het is verboden om carbid als vrijgestelde hoeveelheid (3.4 ADR) te (laten) vervoeren. Al het vervoer moet derhalve geschieden conform het ADR waarbij tot 20 kilo totaal gewicht per zending er gebruik gemaakt kan worden van de gedeeltelijke vrijstelling van 1.1.3.6 van het ADR (de 1000 punten regeling)

Particulieren

Het carbid kan natuurlijk ook door particulieren worden opgehaald waarbij de eisen van het ADR niet van toepassing zijn en er alleen gezorgd moet worden dat de verpakking hermetisch gesloten is (vrijstelling 1.1.3.1 a) van het ADR). Deze vrijstelling is door de ILT, in overeenstemming met het Openbaar Ministerie, gelimiteerd tot 5 kilo
 
Tags
Ruinerwold