Carbid Ontsteking

Carbid Ontsteker

Welk type ontsteking gebruiken ?

Type 1

Nimoa 1 Out 2 piëzo-elektrische ontsteker. Met drukknop. Het nadeel met deze oplossing is is dat u gebonden bent aan de lengte van de draad.

 Type 2

 

Met deze ontsteking kunt u met en touwtje de carbidbus ontsteken . Met met een beetje handigheid is dit snel te doen. Je moet hiervoor op zoek naar een piëzo ontsteking die met een hendeltje is te ontsteken. Deze zijn voornamelijk nog te vinden op oude gaskachels. Vraag uw installateur hiernaar. Wij hebben geen ontstekingen te koop.

Op nieuwere gaskachels zit ook altijd een piëzo ontsteking, maar deze werken tegenwoordig meestal met Type 1 en dat werkt wat minder handig. Aan de hendel van zo’n oude piëzo ontsteking kun je namelijk gemakkelijk een touw bevestigen waardoor je er niet te dicht bij hoeft te staan wanneer je de bus ontsteekt.

De assemblage

Als u deze ontsteking  gevonden heeft bij de plaatselijke installateur doet u het volgende. Je plaatst de ontsteking op een stukje hechthout om het geheel te isoleren van de bus en je boort dit geheel vast aan de onderste ring van de melkbus. Niet een gat in de buswand boren !!

Je boort daarna een gaatje in de wand van de bus van circa 6 mm. Dit in de nabijheid van de ontsteking en in ieder geval binnen bereik van de vonkdraad  Vanuit deze ontsteking lopen echter meestal 2 draadjes. De ene is zoals gezegd de vonkdraad, en de andere is de aardedraad

De aardedraad schroef je vast op een blank gedeelte van de bus. Het is het gemakkelijkste om deze te bevestigen aan de schroef waarmee je de ontsteking vastzet op de bus. Dan heb je namelijk direct goed contact. Als je de aarde niet goed bevestigt krijg je namelijk geen vonk.

Als je dit gedaan hebt moet je een klein buisje van ongeveer 3 cm lengte opzoeken waar de andere draad, (de vonkdraad dus) net doorheen past. Je last of schroeft deze met een beugeltje vast op de bus, waarbij je het uiteinde een 3 mm onder het geboorde gaatje laat uitkomen.

Hierna strip je ca 15 mm isolatie van de vonkdraad af en vertint deze met een soldeerbout zodat de koperdraadjes netjes bij elkaar blijven en je een vertinde pin krijgt.

 Nadat je dit gedaan hebt schuif je de draad door het buisje, en laat je de isolatie van de draad iets buiten het buisje steken zodat dit gelijk komt te liggen met de buitenkant van het gaatje.

Hierna buig je de vertinde draad 90 gr om en plaatst deze in het midden van het gaatje, waarbij je ervoor zorgt dat deze de bus niet raakt en in de bus steekt. Je schuift daarna nog een spijker o.i.d tussen het buisje en de draad zodat deze draad niet meer kan verschuiven.

Hierna moet je als je aan de hendel trekt een vonk krijgen die overspringt van de draad naar de bus. Deze vonk is voldoende om het gas te laten ontploffen.

U kunt er vanuit gaan dat als u zichzelf niet in staat acht om dit geheel zelf te monteren, dat u zich dan niet met carbidschieten moet bezighouden.

Als dat wel zo is dan wacht u een leuk tijdverdrijf op oudjaarsdag
Succes