Carbid Cursus

Carbidschieten

Voor het Carbidschieten heeft u in ieder geval een stevige  stalen melkbus nodig. Deze is veelal nog wel te krijgen bij de plaatselijke agrariër. Moeder de vrouw even langs sturen met de smoes dat u de melkbus wilt gebruiken om op te schilderen  werkt meestal wat beter dan de waarheid (maar dit terzijde)

Melkbus

Bij deze melkbus zit meestal ook een deksel, dit deksel dient u echter direct door te verkopen aan de oudijzerhandelaar want deze heeft u in deze cursus verder niet meer nodig. In plaats daarvan koopt u een mooie stevige voetbal die netjes in de monding van de bus past. Voordat we de bal echter gaan kopen inspecteert u eerst de bus aan alle kanten. Let hierbij vooral op de bodem. Deze moet er stevig uitzien en niet verroest zijn. Bij twijfel  hierover gewoon niet proberen. Als u het niet vertrouwd geef de melkbus dan gewoon terug aan uw hopelijk artistieke vrouw en koop een andere..(bus)

Preparatie

Als u een goede melkbus heeft weten te bemachtigen is nu de tijd gekomen om de bus klaar te maken voor het carbidschieten.  Pak hiervoor de boormachine met hierin een boortje van 6 mm . Als u trouwens niet weet wat voor soort boortje u moet gebruiken  of u heeft zelfs geen boortjes dan is carbidschieten niet voor u.  Berg de boormachine dan weer op, verkoop de bus, en ga verder met waar u voorheen mee bezig was.

Als u echter toch de boormachine hebt weten te vinden en een ijzerboor hebt weten uit te kiezen dan boort u hiermee afhankelijk van de door uw gewenste ontsteking een gaatje in het

1)   midden van de bodem of
2)   aan de zijkant van de melkbus.

De ontsteking

De keuze hiervoor hangt af van hoe u de bus wilt ontsteken.

1) De eenvoudigste methode is om dit te doen met een stok en daaraan een brandende lap of een gasbrandertje.
Als u hiervoor kiest kunt u  beste het gaatje onder in de bodem boren.

2) Een veel beter systeem is het echter om een zogenaamd piëzo-element te monteren op de bus. Wanneer u hiervoor kiest boort u het gaatje in de zijkant van de bus in de nabijheid van de onderzijde van de bus. Op onze pagina ontsteking ziet u hoe u hierin verder te werk gaat.

Voetbal

Als dit allemaal klaar is spoedt u zich in uw beste trainingspak naar de sportwinkel. U maakt daar zijdelings bekend dat u  voorzitter bent van de plaatselijke sportclub en koopt met fikse korting een stevige voetbal die mooi sluit in de monding van de bus. Het is namelijk niet de sterkte van de afsluiting die het volume van de knal bepaald maar het is de juiste mix van het gas/ luchtmengsel die de luidte van het schot bepaald.  U kunt ons echt geloven.

De knal met een voetbal is net zo hard als die van een deksel. In principe kunt u zelfs al carbidschieten door een stuk plastic voor de monding van de bus te bevestigen en dit d.m.v. een oude fietsband op zijn plaats te houden. Zolang het gas opgesloten blijft in de bus krijgt u een schot.

Klein beginnen

U kunt natuurlijk direct stoer doen en met het grote werk beginnen maar het is beter om eerst wat bekend te geraken met het product carbid en vooral wat het kan veroorzaken.  Wij  willen u sterk adviseren om eerst eens te oefenen met een klein verfblikje.  Met een verfblikje van 250  tot 750 cc, en een klein beetje spuug produceert u namelijk al flink hardere knallen dan een modern rotje.

Kinderen in de leeftijd van ca 12 tot 16 jaar kunnen zich hiermee overigens ook uitmuntend vermaken. Met een kilogram carbid, verfblikje en vele klodders spuug zijn ze dagen zoet.

 Waakt u er echter wel voor dat uw kinderen niet ten prooi vallen aan een van de gevreesde medische gevaren van het carbidschieten namelijk…, Uitdroging. Er zijn verhalen bekend van oude Egyptische carbidschieters  wiens moeder de kroost uit het oog was verloren  en pas vele eeuwen later zijn teruggevonden………….. Dus let goed op.

Kosten

Over de kosten van het carbidschieten hoeft u echter gelukkig niet te waken want de kostprijs per knal zit ver achter de komma en is geen vergelijk met het reguliere knalvuurwerk.

De veiligheid

Oefen u erin om met een verfblik een goed mengsel (en schot) te krijgen en te weten hoeveel water je er ongeveer bij moet doen en vooral welke krachten erbij loskomen. Wanneer u een middag uw tuin onveilig heeft gemaakt en het idee krijgt dat u  er wat handig in bent geworden kunt u voorzichtig met het grotere werk aanvangen.

De plaats

Voor het schieten met een melkbus heeft u wel een grote vrije ruimte nodig. Uw tuin is dan ook veel te klein, Behalve dan misschien als u naast een mol in uw tuin ook zo’n soort achternaam heeft en u  eigenlijk doodgewoon Jan hoort te heten. Dit zijn er echter niet zoveel, dus u dient meestal fluks uw tuin te verlaten omdat een voetbal bij een goed schot wel 50 mtr. weg kan schieten. Een speelplaats of uw straat is dan ook per definitie verboden terrein voor uw Carbidbus.

De geluidoverlast ( of de sikkeneurige overbuurman) noodzaakt u overigens ook wel om uw kunsten elders te vertonen.  Het beste zoekt u daarom een vrij stuk land buiten de bebouwde kom om het geheel uit te proberen. Meestal is er door uw gemeente echter al een speciale plaats toegewezen waar u op gezette tijden mag carbidschieten.

Wanneer u dit open veld of weiland nu hebt gevonden zoek dan een vrije plaats op en graaf de bus een klein stukje in, of plaats hem in een oude autoband zodat de bus niet achteruit kan schieten. Als u de bus hebt opgesteld waarschuwt u dan eerst de eventueel aanwezige mensen om ruim baan te maken en schiet niet voordat u ervan overtuigd bent dat het schotsveld vrij is.

Onderschat  niet de krachten die bij een goed schot kunnen loskomen. De wegvliegende  voetbal kan hard aankomen en elk schot is anders.  Nooit voor de bus gaan staan dus bij het afschieten, zelfs niet op grotere afstand.

Hoeveel carbid

Hoeveel carbid is nu nodig voor een goede knal ?

U kunt met een melkbus van 30 ltr in theorie toe met het plaatsen van een stukje carbid van 50 tot 60 gram in de bus en
dan te wachten totdat het carbid wordt omgezet in acetyleen. Dit reactieproces neemt echter enige tijd in beslag. Om het geheel wat te versnellen doet men in de praktijk daarom meestal 2 tot 3 brokken (ca 200 gram) carbid in de melkbus zodat de reactie in totaliteit wat sneller verloopt.

Het carbid dat niet gereageerd heeft met water kunt u na het schot gewoon weer hergebruiken voor de volgende knal.  Het feit dat het carbid wit is uitgeslagen betekent niet dat is het uitgewerkt. Dit is gewoon het residu van de reactie en u kunt het er gewoon lichtjes afkloppen zodat het water weer beter bij de kern van het carbid kan komen.

Carbid raakt niet eerder uitgewerkt dan totdat alle harde substantie is omgezet tot een soort witte pap. Zolang u nog harde stukken overhoudt zit er dus nog werkzame carbid, en dus acetyleen in.

Er wordt overigens vaak de fout gemaakt er veel teveel water bij te doen. Denk daarvoor even terug aan uw verfblikje en uw klodder spuug en probeer dit te vertalen naar een hoeveelheid die ca 30 maal groter is.

Water

Het beste is dus om eerst zuinig te zijn met water. Een knal komt er namelijk altijd wel. U kunt dit  voorzichtig opvoeren totdat u de grote knallen krijgt. Als u geen knal meer krijgt maar een grote steekvlam dan gebruikt u teveel water en hebt u de knalgrens overschreden..

Na het schot kunt u het niet verbruikte carbid beter even uit de  bus halen en het  droog wegleggen op een stuk karton o.i.d.  zodat dit niet verder kan reageren met water. Als het carbid in brand is gevlogen gooit u er gewoon even een doek overheen. Het is het ontsnapte acetyleengas dat brand en niet het carbid zelf. In principe kun je carbid gewoon in een vuurtje gooien zonder
dat er iets mee gebeurt.

Het laden

Wanneer u nu het carbid geplaatst heeft en ongeveer 50 tot 75 ml water erbij heeft gevoegd gaat het carbid dus de reactie aan met dit water (zie onderstaand  voor de chemische  formule

In dit proces wordt het benodigde acetyleengas geproduceerd. U ziet dit door de wolken gas die ontsnappen en het sissende geluid dat u hoort. Dit is de gewenste reactie.  Als u het carbid nu goed hoort sissen plaatst u de voetbal snel  in de monding van de bus. .

Zorg er altijd wel voor dat deze  monding het zwakste punt blijft van de melkbus en gebruik niets anders voor de afsluiting van de bus. Deze zoekt namelijk het zwakste punt om tot ontploffing te komen. Als dit niet meer meer de zwakste plek is scheurt de bus open en ontstaan er allerlei gevaren !!!

Acetyleen knalt al door een kleine vonk. Mocht u geen voetbal hebben en u gebruikt toch eerst het deksel neem dan voor het plaatsen ervan een houten of rubberen hamer. Een ijzeren hamer kan namelijk vonken afgeven en een bus die knalt terwijl u aan het hameren bent is wat onhandig.

Wachten op de knal

Na het plaatsen van de voetbal is ongeveer een 45 tot 60 seconden wachttijd nodig om voldoende gas voor de knal te produceren.  De juiste wachttijd is wat afhankelijk van de hoeveelheid carbid en het toegevoegde water. Om de hardste knal te krijgen.
is dan ook een kwestie van even experimenteren. Als u te kort wacht krijgt u een verkeerde lucht/gas verhouding. Het resultaat hiervan is te weinig  gas voor een echt explosieve ontbranding. U krijgt dan wat men in de praktijk een “floeper” noemt. Als u echter de bus te laat afsteekt zit er teveel gas in de bus om nog tot ontploffing te kunnen komen. Meestal is het ontsteken van de bus echter niet al te kritisch. Een acytyleen luchtmengsel heeft een breed knalgebied.   Een goed schot volgt er dus altijd wel.  Carbidschieten is echt een behendigheidsport en sommige knallen zullen dan ook hard zijn, sommigen echt snoeihard en er zal eens een schot mislukken. Het is juist de sport van het carbidschieten om de ultieme  methode te vinden voor het juiste gas/luchtmengsel.

Sommigen hebben hier een heel ritueel voor.  Bij een geslaagd schot zult u dan ook vele navolgers vinden van de door u gebruikte techniek. Dit zelfs als u bij wijze van spreken op uw kop hebt gestaan en een liedje hebt gezongen van F. Bauer  bij het vullen van de bus. U begrijpt het wel, de gezelligheid staat voorop bij carbidschieten.

Het ontsteken

Het ontsteken van de bus doet u zoals gezegd het beste met de lange stok met aan het uiteinde daarvan een brandende lap of gasbrander, of door de genoemde piëzo ontsteking.

De laatste methode is veel gemakkelijker want u hoeft dan alleen maar aan het touw te trekken dat u aan de hendel van dit   piëzo element heeft bevestigd. Deze elementen met een hendeltje kunt u overigens nog vinden op de wat oudere gaskachels.  De kleine vonk die hiermee afgegeven wordt is ruim voldoende om het gas te laten exploderen.

Veiligheid

U zult natuurlijk de verhalen ook wel gehoord hebben van de stoere elementen in de samenleving die op de bus gaan zitten en  het geheel quasi nonchalant met een aanstekertje laten knallen.

Als u echter nog geen nageslacht hebt en een echte man wilt blijven..Is dit zeer zeker niet aan te  raden. Want als u stoer wilt doen en de bus scheurt op een plaats die u liever niet had gehad…..
De naamsaanduiding voor mannen die dit overkomt valt niet geheel binnen de leerstof van deze site en gaan we daarom hier ook maar niet noemen.  Moeder de vrouw zal het woord echter snel te weten komen na haar informerende bezoek aan de huisarts. Zij zal zeker niet blij zijn met het resultaat want bij zulk soort mannen helpt Viagra net zo goed als een Placebo  Dus wees verstandig.

De knal

Een goede knal moet u een keer gehoord hebben. Een goed schot is tot ver in de omtrek en zelfs tot in het volgende dorp (of dorpen) te horen. Door  het grote knalvolume ontstaat namelijk een gigantische luchtverplaatsing met een overdonderende lage en doffe knal . De luchtverplaatsing kan uw broekspijpen op 10 mtr afstand laten wapperen. Houdt dan ook ruim afstand, en gehoorbescherming bij carbidschieten is onontbeerlijk.

Tot slot

Het klinkt misschien wat moeilijk allemaal maar  wees niet bevreesd. Na een uurtje carbidbusschieten bent u reeds  een echte expert en loopt de buurt uit om te zien wat er bij u in het dorp aan de hand is. In veel dorpen is carbidschieten  al een gezelligheidsevenement compleet met koek & zopie waaraan jong en oud zijn steentje meedraagt.

Opslaan

Carbid kan het beste in een luchtdichte omgeving worden bewaard. Het reageert namelijk ook met het vocht in de lucht. Een mayo emmertje is een perfect middel hiervoor. Thuis achter de kachel leggen helpt dus niet want dan zal het langzaam verpulveren.  Als u het echter goed luchtdicht bewaard kunt u het jaren goedhouden.

Niet doen natuurlijk.want wij moeten ook leven 🙂

De chemische reactie

 CaC2 + 2 H20—-> C2H2 + Ca(OH)2
Calciumcarbid + Water —> Acetyleengas + Calciumhydroxide
Carbid in de praktijk

Carbid is dus om te gebruiken.
In de praktijkafdeling een aantal toegezonden foto’s van onze  tevreden maar dove klanten.

Tot slot

Houdt rekening met uw medemensen en de omgeving en wees ervan overtuigd dat u  geen (langdurige) overlast veroorzaakt . Het moet natuurlijk wel leuk blijven, ook voor uw omgeving want u weet:

Alles wat verboden wordt veroorzaakt overlast  of
je word er (te snel) rijk of dik van.

Belangrijk !

Laat na het schieten de voetbal of het deksel van de bus. Zodoende kan de bus goed uitgassen en kunt u de bus na omspoelen veilig opbergen. Bewaar het carbid niet in de carbidbus met het deksel erop maar in een goed afsluitbaar kunststoffen of ijzeren busje.

Knal ze .

Blikschieten

Klein beginnen