Blik Schieten

Blikschieten carbid

Na de opkomst van het carbidschieten met melkbussen door volwassenen is  nu ook het blikschieten met carbid weer populair aan het worden.  Om te kunnen blikschieten moet je  naar onze mening minimaal 16 jaar zijn. Je vader en/of moeder moet eerst wel even weten wat je van plan bent te gaan doen. Dus zet de printer even aan en laat ze dit eerst even lezen. Voordat we  met deze minicursus beginnen  eerst nog even een waarschuwing:

Gebruik voor het blik schieten alleen een stevig metalen verfblik van max 750 cc inhoud maar nooit  nooit nooit een blik of buis van pvc of plastic. Kortom, gebruik alleen een metalen blik zoals je op de foto’s ziet en niets anders. Begrepen ?

Goed,  na deze preek kunnen we dan beginnen
met de cursus Blikschieten.  Voor het schieten met een blikje heb je nodig :

  1. Een leeg verfblik van  max 750 cc (beslist niet groter)
  2. Carbid ongeveer 50 gram (1 klontje)
  3. Aansteeklont of aansteker
  4. Spuug (van goede kwaliteit) (hebben jullie vast wel)

De voorbereiding

Zoek eerst in de garage of schuur een leeg verfblik. Zorg dat deze goed schoon is en sla  met de hamer en de spijker een gaatje van 3 mm in het midden van de achterkant van het verfblik. Controleer bij een gebruikt verfblik direct even of het deksel niet beschadigd is en of deze nog goed past. Als dit allemaal voor elkaar is, ga dan naar buiten in de tuin waar u rustig kunt oefenen en waar geen omstanders aanwezig zijn.
Laat wel even de mensen binnen weten wat u aan het doen bent want de knal kan hard zijn !

Als je een mooi schoon verfblik wilt hebben kun je even naar de bouwmarkt gaan waar ze ook verf mengen. Zij hebben lege schone blikken en willen er vast wel 1 verkopen .

Open nu eerst het blik met carbid dat je gekocht hebt  en neem hieruit één stukje carbid van ca 50 gram. Dit is ruim voldoende om het blik  te laten knallen. Plaats nu het stukje carbid in het verfblik en schraap eens goed vanachter uit de keel. Deponeer nu het spuug dat je hebt weten te bemachtigen  met een fikse boog in het blikje bovenop het stukje carbid.

Als het goed is hoort je nu het carbid nu licht sissen. Je ziet misschien ook een licht witte walm  afkomen van het carbid komen maar dit hoeft niet eens. Er is maar een heel klein beetje gas nodig.  Plaats nu het deksel vlug op het verfblik om het gas in het blik te houden. Plaats nu de vinger achterop het spijkergat en schudt het carbid in de bus zacht heen en weer om al het spuug goed te laten reageren met het carbid.

Wacht nu ongeveer een 30 seconden  totdat het gas goed vermengd is met het zuurstof in de bus. De kracht van het schot kan u verassen. Neem daarom de volgende positie in.

Positie

Klem het blikje achterstevoren tussen de billen op ca 10 cm afstand van de edele delen. (U weet wel..) Dus met het deksel naar achteren gericht.  (zie foto)

Controleer hierbij direct even of uw vrouw/vriend niet stiekem achter u aan is geslopen  met de videocamera anders kan het toch nog een dure hobby gaan worden. Als dat wel zo is, laat ze dan minimaal 20 mtr afstand te houden of laat ze naast u gaan staan en instrueer hun de camera goed vast te houden. Let trouwens ook even op dat u niet richt op de ruiten van uw woning.

Aansteken

Houdt nu het aansteek lont of de aansteker bij het spijkergat. Als u het goed gedaan hebt schrikt u  zich verrot van de kracht die door uw billen slaat en u prijst je gelukkig dat u goed naar de adviezen van carbidbus hebt geluisterd en  de minimaal voorgeschreven afstand van 10 cm afstand bewaard hebt.

Applaus

De piep in uw oren negerend kunt nu quasi nonchalant achterom gaan kijken en uw  verschrikte toeschouwers verblijden met de zin: Lekker knalletje he ! Dit is alles dat er gebeuren moet. U zult ervaren dat het ene schot wat beter lukt dan het andere. Dit komt doordat er dan te weinig of teveel gas in de bus zit.  Bij te weinig gas is booscarbid03de knal wat minder hard en is het carbid na afloop droog.  Bij teveel gas komt er zwarte rook uit de bus en is het carbid nog aan het gassen als het eruit haalt wordt. Er hoeft maar heel weinig carbid omgezet te word en tot gas !!  Een klein klontje carbid is al voldoende voor een uurtje knallen. Na een beetje oefenen heb je de slag vaak al snel te pakken en kan het (illegale) KNALvuurwerk in de kast blijven.

Knal ze